Investeren in Bitcoin: Wat is de drijvende kracht achter de Bitcoin-prijs in 2021?

Een kwantitatieve beleggershandleiding voor het investeren in bitcoin

Waar gaat de bitcoin prijs heen in 2021? Traditionele beleggers vragen zich al lang af hoe ze bitcoin kunnen waarderen. Weinig beleggers hebben vooruitgang geboekt: in tegenstelling tot aandelen of grondstoffen, hebben cryptocurrencies geen winstramingen of groeiprognoses voor beleggers om op te leunen.

Dus, wat drijft de bitcoin prijs?

Het antwoord kan beleggers verrassen door wat niet is inbegrepen: het aanbod van goud en bitcoin in de mijnbouw.

In plaats daarvan worden de bitcoineprijzen gecontroleerd door drie kritieke factoren aan de vraagzijde:

  1. Cryptocurrency vraag
  2. Risicobereidheid
  3. Technische factoren

Gewapend met de feiten zullen we onderzoeken hoe deze factoren de prijzen in 2021 zullen beïnvloeden.

En als u meer wilt leren over het investeren in bitcoin, leer dan meer in mijn Ultimate Guide to Bitcoin.

Waarom Bitcoin?

Ten eerste, waarom zouden beleggers zelfs bitcoin overwegen? Simpel. $10.000 geïnvesteerd in bitcoin in 2015 zou vandaag de dag meer dan $430.000 zijn geworden. En er zouden nog meer winsten kunnen komen.

Bitcoin is nu de zesde grootste valuta ter wereld. Het is wijder verspreid dan het Britse pond en heeft een handelssnelheid die zes keer zo hoog is als de Amerikaanse dollar. Bitcoin is ook de primaire valuta van cryptocurrency ontwikkelaars, een essentiële stap om durfkapitaal (VC) dollars en aandacht te krijgen.

Wat drijft de Bitcoin-prijs op?

Niet fundamentele waarderingen…

Traditionele beleggers hebben vaak geprobeerd om een „intrinsieke waarde“ van bitcoin te ontwikkelen door het aanbod ervan te analyseren.

Maar die methode mist één belangrijk feit: het aanbod van bitcoin blijft relatief gefixeerd vanwege de onderliggende code. De blokketen beperkt het maximum aantal munten tot 21 miljoen. En een zelfaanpassende moeilijkheidsfunctie betekent dat cryptocentrische mijnwerkers weinig invloed hebben op de snelheid van de mijnbouw, in tegenstelling tot goud of andere produceerbare grondstoffen.

Dus wat drijft de bitcoin prijzen op de korte termijn?

Driver 1: Cryptocurrency Demand

Met welke activa zijn bitcoin rendementen het meest gecorreleerd?

Andere cryptocurrency’s.

Hoewel de drie topcryptocurrency’s (bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Ripple (XRP)) op fundamenteel verschillende technologieën draaien, zijn de correlaties tussen deze drie sinds 2017 sterk toegenomen. Vandaag de dag heeft bitcoin een 0.9 correlatie met zowel Ethereum als XRP, wat betekent dat ze 90% van de tijd samen bewegen.

Cryptocurrency correlaties zijn in de loop van de tijd gestegen

In wezen zijn beleggers begonnen cryptocurrencies te zien als één enkele activaklasse.

De technologie heeft ongetwijfeld een helpende hand geboden. De tijd van het opzetten van individuele portemonnees voor elke valuta is voorbij. Coinbase en Robinhood, twee grote Amerikaanse cryptocurrency platforms, bieden nu naast elkaar liggende vergelijkingen van verschillende munten. Beleggers kunnen ook gemakkelijk geïndexeerde producten kopen.

Bestuurder 2: Risicobereidheid

Hoe zit het met vergelijkingen met goud? Zien beleggers bitcoin ook als een inflatiehedge en een safe-haven activaklasse?

De gegevens zeggen „nee.“

Bitcoin rendementen zijn slechts 9% gecorreleerd met goud, een positief maar relatief onbeduidend bedrag.

In plaats daarvan heeft de cryptografie veel meer gemeen met risicovolle activa.

  • S&P 500: 22% correlatie
  • Junk Bonds: 19% correlatie
  • VIX (S&P-volatiliteit): -16% correlatie (d.w.z. dat de bitcoineprijzen in volatiele markten dalen)

Dus, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, fungeert bitcoin niet als een veilige haven. In plaats daarvan doet het het tegenovergestelde: de waarde ervan heeft de neiging om op te gaan in zelfverzekerde stierenmarkten en af te nemen in angstige, bearish markten.

Bestuurder 3: Technische factoren

Technische analyse vereist minder efficiënte markten om te kunnen werken. Uit een studie van de Amerikaanse Federal Reserve bleek dat de technische analyse op de valutamarkt in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werkte, maar in de jaren negentig afnam naarmate de informatiestromen verbeterden.

Gelukkig voor beleggers in cryptocijfers lijkt BTC vandaag de dag nog steeds op de inefficiënte systemen van de jaren zeventig.

Bitcoin handelt op meerdere losgekoppelde beurzen, waardoor het moeilijk is om de exacte prijs op een bepaald moment te bepalen. En beleggers beschuldigen nog steeds routinematig marktmakers van het manipuleren van prijzen. Deze factoren maken het volgen van trends tot een essentieel hulpmiddel bij het volgen van de zelfversterkende voorspellingen van de bitcoin-prijs.

Dat betekent dat technische strategieën hebben gewerkt aan bitcoin. Hieronder staat een grafiek van RSI-14, een standaard gemiddelde-omrekeningsindicator.

RSI-14 heeft goed gepresteerd in het traceren van BTC koop- en verkooppunten.

Een belegger die deze indicatoren gebruikt, zou 15% hogere rendementen hebben gegenereerd dan buy-and-hold, terwijl hij slechts 40% van de tijd heeft geïnvesteerd. Een meer agressieve aanpak zou het rendement nog hoger hebben geduwd.

Hoe te investeren in Bitcoin voor 2021

De drie belangrijkste drijfveren van Bitcoin betekenen één ding voor 2021: de bitcoineprijzen zijn afhankelijk van de economie.

Snelle verbetering van de economie. De vraag naar cryptokronen neemt toe, het nemen van risico’s neemt toe, technische factoren zijn positief. Bitcoin stijgt tot $15.000 – $20.000.
Vertragende economie. Lagere vraag naar cryptocurrency, vlucht naar veiligheid, negatieve technische factoren. Bitcoin daalt tot een RSI-bestendigheid van $5.800 – $9.000.
Welk pad met bitcoin nemen? In een onderzoeksnota van augustus sloeg het Global Research team van Goldman Sachs een positieve toon aan voor de economie van 2021.

„We verwachten nu dat er minstens één vaccin zal worden goedgekeurd tegen het einde van 2020 en op grote schaal zal worden verspreid tegen het einde van 2021Q2,“ schreef de econoom Joseph Briggs van Goldman Sachs. „We hebben deze tijdlijn opgenomen als onze basisprognose, en gaan er nu van uit dat de uitgaven voor consumentendiensten in de eerste helft van 2021 zullen versnellen naarmate de consumenten hun activiteiten hervatten die hen eerder zouden hebben blootgesteld aan het risico van Covid-19“.

Als deze verwachtingen uitkomen, zullen bitcoinbeleggers goede tijden tegemoet zien. Maar als de economie plotseling tot stilstand komt, dan zal de bitcoineprijs zeker dalen.

Bitcoin-prijs na 2021

Naarmate de handel vordert, zullen technische factoren uiteindelijk een ondergeschikte rol spelen bij het bepalen van de bitcoin prijs.

In plaats daarvan zullen fundamentele factoren het overnemen: zaken als transactiekosten, vorken, gebruikersadoptie en de algemene vraag naar cryptocurrencies. Mijn collega’s van InvestorPlace hebben een vriendschappelijke weddenschap: die zal eerst 40.000 bitcoin of de Dow Jones bereiken? En beide zouden kunnen kloppen.

Maar voor 2021, hoe te investeren in bitcoin blijft duidelijk. Zoals politiek adviseur James Carville ooit zei: „Het is de economie, idioot.“